11081160_10153317677704497_1331474538334464822_n

Θα ήταν καλύτερα να πω ο δικός μου Ξανθάκης διότι η Βάσω τον έβλεπε από άλλη γωνία και άλλες ώρες. Εγώ τον έβλεπα από νωρίς το πρωί και ήταν πάντα απέναντί μου στα δεξιά. Η Βάσω τον είχε ακριβώς αντικριστά. Και ίσως έχει να πει άλλα για τον Ξανθάκη. Εγώ έχω να πω αυτά.

Τον ξέρω πολύ καλά τον Ξανθάκη. Όσο καλά μπορείς να ξέρεις έναν άνθρωπο με τον οποίο κοιτάζεστε για 15,16 συναπτά χρόνια. Και μιλάτε. Και μαλώνετε. Και παρατηρείτε ο ένας τον άλλο. Και πίνετε κανένα καφέ μαζί. Και βλέπετε τι κάνει ο ένας ή ο άλλος όταν θέλει να κρυφτεί. Και ακούτε ο ένας τα μυστικά του άλλου όταν δεν θέλει κανένας από τους δυο να τα ακούσει κανείς. Όχι γιατί τα λέτε. Αλλά γιατί τα γραφεία σας είναι το ένα πάνω στο άλλο. Το ίδιο και τα τηλέφωνά σας.

Ο Ξανθάκης μου έχει φέρει τον καλύτερο χαλβά Φαρσάλων που έχω φάει στη ζωή μου. Μου έφερε το πρώτο κομμάτι κέικ από το Cake. Τα αγαπημένα μου marzipan σοκολατάκια από την Γερμανία. Ο Ξανθάκης έχει πάει στο αγαπημένο μου καφέ στο Μόναχο. Ο Ξανθάκης έχει κάνει μπάνιο στην αγαπημένη μου παραλία την Καλόγρια. Έχει κάνει μπάνιο και στα Δελφίνια. Εχει φάει και στη Λέλα.

Ο Ξανθάκης έχει κακιώσει μαζί μου και δεν μου μιλούσε για δυο μήνες. Μετά επανήλθαμε. Ο Ξανθάκης είναι με μια κοπέλα που λατρεύω έτσι σκέτα νέτα. Ο Ξανθάκης αγαπάει τις γάτες. Κι εγώ αγαπάω τους άντρες που αγαπούν τις γάτες. Γιατί αυτό είναι πράγμα σπάνιο.

Ο Ξανθάκης έχει πάντα σοκολάτα πάνω του. Και πίνει τσάι. Πολύ τσάι. Που του βάζει πάγο. Δηλαδή φτιάχνει το τσάι και μετά το παγώνει με πάγο. Κι αυτό μου αρέσει πολύ. Γιατί το κάνω κι εγώ.

Ο Ξανθάκης κάνει το καλύτερο μασάζ σβέρκου στον κόσμο. Όχι γιατί κατέχει την τέχνη. Εχει την σωστή ενέργεια.

Κι ο Ξανθάκης, όπως μου αποκάλυψε μια μέρα πριν πολλά πολλά χρόνια, γράφει και ποιήματα.

Μας έστελνε και μερικά. Πότε πότε από το ένα γραφείο στο άλλο. Και ήταν ωραία. Όχι. Ήταν πολύ ωραία.

Τώρα έβγαλε το βιβλίο ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μου έστειλε και προσωπική πρόσκληση στην παρουσίαση. Η οποία έλεγε: Θα ήθελα πολύ να σε δω στην παρουσίαση του βιβλίου “ΒΕΡΟΛΙΝΟ”  την ερχόμενη Δευτέρα στο Polis Cafe, στη Στοά του Βιβλίου, στις επτά το απόγευμα. Σμουτς!”

Του έγραψα πως δεν χρειαζόταν πρόσκληση. Πως εννοείται ότι θα είμαι εκεί.

Και εκεί θα είμαι την Δευτέρα 4 Μαίου, στις 7 το απόγευμα.

Οπότε αν έρθετε εκτός από το Βερολίνο, τον Ξανθάκη και το ωραίο περιβάλλον θα δείτε και εμένα!

Και τώρα μερικά επί του θέματος.

Το βιβλίο ΒΕΡΟΛΙΝΟ δεν το έχω διαβάσει αλλά, είμαι βέβαιη πως έχω διαβάσει αρκετά από τα ποιήματα που συμπεριλαμβάνει.

Ένα εκ των οποίων είναι και αυτό.

Le Petit Prince

Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει πρόβλημα

το είπανε στα δελτία

δεν είναι καλά ο Μικρός Πρίγκιπας

σας βρίσκεται καμία απορία;

Ανέβηκε στο μπαομπάμπ

το κλαρί έσπασε

πήγε να παίξει με την αλεπού

η αλεπού έτρωγε ψαροκέφαλα.

Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει πρόβλημα

έχει ρημάξει η βαλβίδα

τίποτε δεν πάει καλά στην καρδιά του Μικρού Πρίγκιπα

δεν ξέρω, δεν ακούω, δεν είδα.

Πέρασε μια βόλτα απ’ τους πλανήτες του

οι πλανήτες είχαν συναστρία

το λουλούδι του άνοιξε, το λουλούδι του έκλεισε

το αρνί ακόμη παραμονεύει.

Τι σπάσιμο το πρόβλημα του Μικρού Πρίγκιπα

τι χαμός στα δελτία και στις ειδήσεις

το παραμύθι του έγινε περιτύλιγμα

σ’ αυτό το χάπι που θα με κοιμήσεις.

Σε ότι αφορά το βιβλίο αυτό καθ’ αυτό θα σας μεταφέρω το δελτίο τύπου, το οποίο είναι πολύ ωραία γραμμένο..Υποθέτω από τον ίδιο τον Ξανθάκη.. μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια. Δεν κάνω λάθος.

Λέει λοιπόν…

Τι είναι το Βερολίνο;

Είναι μια πόλη φανταστική που δανείζεται το χαρακτήρα της από τη Θεσσαλονίκη του ’80, το Σαν Φρανσίσκο του Χάντερ Τόμσον και τον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα. Είναι μια πόλη που κατοικείται από τα φαντάσματα των φευγάτων, αλλά και εκείνων που καβάλησαν το Τείχος του χρόνου και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Είναι μια πόλη που από τα έγκατά της ξεχύνεται η φωνή της Τζόπλιν, βραχνή και κατανυκτική. Στο τέλος, τέλος είναι μια ποιητική συλλογή από τον Χρήστο Ξανθάκη (Ιωλκός, 2015), ένα αισθηματικό ημερολόγιο και μια μουσική σύνθεση από σύμφωνα και φωνήεντα και σιωπές.

Αυτό το τελευταίο το λατρεύω. “…από σύμφωνα και φωνήεντα και σιωπές” Από σύμφωνα και φωνήεντα και σιωπές. Έτσι ακριβώς. Χωρίς κόμματα και με όλα τα και..

Με πολλή αγάπη, καλή επιτυχία Χρήστο μου.