Βλέπεις τίποτα αυτό τον καιρό; Επειδή πολλοί με ρωτούν και επειδή βλέπω τόσα που ελάχιστοι με προλαβαίνουν – είμαι άλλωστε The Serial Watcher – ιδού κάποιες σειρές που προτείνω για το καλοκαιράκι: κάποιες καινούριες, κάποιες παλιές που μου αρέσουν, κάποιες αμερικανικές κάποιες βρετανικές, κάποιες ευχάριστες και κάποιες συγκλονιστικές – για να καλύψω πολλά γούστα! Ready?
1. True Detective
Χωρίς αμφιβολία, η σειρά της χρονιάς! Νουάρ ατμόσφαιρα από «βαθύ» αμερικανικό νότο, ένα πολύπλοκο μυστήριο κατά συρροήν φόνων, κινηματογραφικό στίγμα αντάξιο για βραβεία – καθόλου τυχαίες οι υποψηφιότητες για 13 ΕΜΜΥ – και ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο ασύλληπτης χημείας. Φανταζόμασταν ότι στην «αναμέτρηση» Μάθιου ΜακΚόναχι με τον Γούντι Χάρελσον νικητής θα έβγαινε ο δεύτερος. Διαψευστήκαμε. Στο τέλος του πρώτου επεισοδίου, που σε βυθίζει χορταστικά στον μικρόκοσμό του σαν να έχεις δει ταινία, αποδεχτήκαμε ότι ο ΜακΚόναχι αποδεικνύεται πιο εκρηκτικός, πιο τρελός, πιο πολυεπίπεδος, πιο έτοιμος να τσαλακωθεί και πιο ακαταμάχητος ακόμα και από τον εξπέρ στο… τσαλάκωμα Χάρελσον!
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι δύο συνταρακτικοί Αληθινοί Ντετέκτιβ και 8 μοναδικά επεισόδια – κυριολεκτικά μοναδικά, αφού η επόμενη σεζόν θα έχει άλλο στόρι, άλλους ντετέκτιβ και άλλους ηθοποιούς, άρα εσείς οι άρρωστοι που θέλετε να μαζεύονται πολλά για να τα δείτε όλα μαζί, μπορείτε να ξεκινήσετε πάραυτα!
2. Death in Paradise
Ενας επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιάρντ, κλασικός, με το κοστούμι, τη γραβάτα, τον χαρτοφύλακα, το τσάι στις 5 μ.μ. κλπ, προσγειώνεται σε… εξωτικό νησί της Καραϊβικής με… δυσμενή, πιστεύει εκείνος, μετάθεση! Μαζί με μια ομάδα ντόπιων αστυνομικών, και με φόντο τυρκουάζ νερά, άσπρη άμμο, ρέγκε, άγρια βλάστηση, λιακάδα, κοκτέιλ κλπ λύνουν πολύπλοκες υποθέσεις φόνου. Αυτή η βρετανική σειρά που μπορεί και να την έχετε πετύχει στην παλιά ΝΕΤ με τον τίτλο “Θάνατος στον Παράδεισο” συνδυάζει την καλόκαρδη ατμόσφαιρα, το χιούμορ και το όνειρο του εξωτικού με καλοδουλεμένα μυστήρια επιπέδου Αγκάθα Κρίστι.
Με δύο λόγια; είναι αξιολάτρευτη – το τέλειο αντίδοτο για όσους δεν πάνε διακοπές, ή για όσους βρίσκονται στο χωριό με το όνειρο της θάλασσας μακριά… αν είναι να την ονειρεύεσαι την θάλασσα, why not dream big?, ας είναι της Καραϊβικής!
Για το σοκ που σας περιμένει αν φτάσετε μέχρι την τρίτη σεζόν, δεν θα μιλήσω καν για να σας προφυλάξω από το spoiler, άσε που είναι πραγματικά spoiling – θα χαλαστείτε – – ακόμα έχω τα νεύρα μου σχετικά με αυτό!
3. Μr. Selfridge
Εάν αγαπήσατε το Ντάουντον Αμπι, θα αγαπήσετε και αυτή την βρετανική σειρά (ITV) η οποία κινείται στην ίδια ιστορική περίοδο, αλλά α) στη σφαίρα της μέσης και εργατικής αγγλικής τάξης και β) στο χώρο του εμπορίου. Και ποια δεν αγαπάει τα ψώνια, κυρίες μου, όπως θα έλεγε σίγουρα ο κύριος Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζ, ο δημιουργός του ξακουστού λονδρέζικού πολυκαταστήματος… Ο Τζέρεμι Πίβεν – που τον μάθατε ως Αρι στο Εntourage – ενσαρκώνει τον ευφυή, φαφλατά, φιλόδοξο πλην φιλότιμο αμερικανό έμπορο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε: από τον πάγκο με τα καλλυντικά, μέχρι τη «γυναικεία» λογοτεχνία και το – ανήκουστο στα 1910 – «έτοιμο» ρούχο, από τις προθήκες και τις βιτρίνες μέχρι τις… εκπτώσεις, το φόντο της ιστορίας βρίθει χαριτωμένων στοιχείων για όλα όσα αγαπάτε να αγοράζετε.
Στο επίκεντρο, βέβαια, οι ανθρώπινες σχέσεις, με τα δράματα, τις περιπέτειες και τις αγάπες τους, όπως μόνο μια βρετανική σειρά εποχής μπορεί να αναδείξει χωρίς να κινδυνεύει να θεωρηθεί σαπουνόπερα! Στις δύο του μέχρι τώρα σεζόν, το «Κος Σελφριτζ» δεν φτάνει βέβαια το Ντάουντον Αμπι, καταφέρνει πάντως να σε κάνει να περιμένεις την τρίτη του σεζόν με χαρά…
4. Men in Trees
Αυτή η παλιότερη σειρά είναι ό,τι καλύτερο στο στιλ του Sex and the Cityέχει βγει μετά το Sex and the City και για αυτό με στενοχωρεί πολύ το ότι κράτησε για μόνο δύο σεζόν… Νεαρή συγγραφέας/γκουρού των σχέσεων βρίσκεται σε περιοδεία για το νέο της βιβλίο για το πώς να βρεις τον τέλειο άνδρα όταν ανακαλύπτει ότι ο δικός της τέλειος άνδρας/αρραβωνιαστικός κάθε άλλο παρά τέλειος είναι.
Για καλή της τύχη, η Μάριν Φριστ (Αν Χες) περνάει το σοκ – και τελικά αποφασίζει να μείνει – στο χωριουδάκι του Ελμο της Αλάσκα, που έχει καμιά 200 κατοίκους και μια αναλογία ανδρών/γυναικών 10 προς 1! Για καλή τύχη δική μας, ο δικός της Μίστερ Μπιγκ είναι ο Τζέιμς Τάπερ, από τους γοητευτικότερους και ωραιότερους ρομαντικούς παρτενέρ που έχουν περάσει από τη μικρή οθόνη. Τόσο ρομαντικός, in fact, που και η ηρωίδα και η ηθοποιός τον ερωτεύτηκαν – τα έφτιαξαν, έχει κάνει το παιδί του κι άλλα που δεν γνωρίζω γιατί δεν διαβάζω κουτσομπολίστικα, εντάξει;
Εχουμε λοιπόν, ένα ζευγάρι με χημεία, ένα συγκλονιστικό τοπίο, κωμικά διάφορα που προκύπτουν από την αντίθεση χωριουδάκι στους πάγους/κορίτσι μαθημένο σαν πριγκήπισσα στο Μανχάταν, αλλά και πολύ καλοφτιαγμένους δεύτερους χαρακτήρες και όλη αυτή τη συναισθηματική ζεστασιά τύπου Gilmore Girls που μας κάνει να αγαπάμε την επαρχιακή Αμερική – κι ας μην μοιάζει καθόλου όπως στις ταινίες. Με λίγα λόγια, δείτε το! Θα με θυμηθείτε!
5. Shetland
Επειδή το καλοκαίρι σηκώνει βαρύ αστυνομικό, που λέει κι ο Κωστής, και επειδή για καλό βαρύ αστυνομικό – σε συγκλονιστικό τοπίο – παραπέμπεσαι αυτομάτως στο BBC, αυτή είναι η σειρά που θα σας μεταφέρει πολύ μακριά από το μπλέ του Αιγαίου και τον ήλιο του καλοκαιριού στα Σέτλαντ (μεταξύ Σκωτίας και Νορβηγίας – σαν να λέμε στην άκρη του πουθενά της Βορειας Θάλασσας) και στα ατμοσφαιρικά μυστήρια της Αν Κλίβς.
Ο ήρωάς της είναι ο ντετέκτιβ Τζίμι Πέρεζ, (ο καλός Σκωτσέζος ηθοποιός Ντάγκλας Χένσολ), που σε μια πολύ μικρή κοινότητα και με μια μικρή ομάδα επιλύει παράξενα, μακάβρια και πολύπλοκα εγκλήματα. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής πάντως είναι το τοπίο, τα μακρινά, σκοτεινά και άγρια νησιά που αποπνέουν άλλοτε γαλήνη κι άλλοτε απομόνωση, άλλοτε δέος κι άλλοτε μαγεία. Κάθε βιβλίο της Κλιβς χωρίζεται σε δύο ωριαία επεισόδια – σαν να λέμε υπάρχουν τέσσερις μέχρι σήμερα πολύ εντυπωσιακές χορταστικές ταινίες για να γεμίσετε τα βράδια σας στον καύσωνα και να αποφασίσετε να πάτε κάποτε κι εσείς στα Σέτλαντ, όπως κι εγώ…
να συμπληρώσω και το Utopia μιας και έχεις μία προτίμηση στις Αγγλίλες βλέπω