Έχω μια φίλη που το μυαλό της κινείται συνέχεια. Μια σε κεντρικούς δρόμους. Μια πιάνει αρτηρίες. Συχνά βρίσκεται σε μονοπάτια. Άλλοτε εύκολα. Πατημένα και περπατημένα. Άλλοτε δύσβατα. Την λένε Λίλα Καραγιάννη και είναι ζωγράφος.
Here's the artist Lila Karagianni
Here’s the artist Lila Karagianni
Πολλές φορές όμως… Και κυρίως όταν ένα μυαλό είναι πολύ δημιουργικό… Το μυαλό του καλλιτέχνη ας πούμε…δεν του φτάνει ένας τρόπος έκφρασης. Προσπαθεί να εκφράσει το μυαλό και το βλέμμα του με κάθε πιθανό τρόπο. Αυτό είναι καλό όταν ο καλλιτέχνης είναι φίλος σου. Κι εσύ ο φίλος του είσαι δημοσιογράφος. Σου προσφέρει κάθε τόσο τέχνη στο πιάτο και ανεξάντλητο υλικό για  θέματα. Και πάνω απ’ όλα σου ανοίγεται κιόλας χωρίς πολλά πολλά. Ιδού λοιπόν φτάνουμε αισίως στο νέο πρότζεκτ της Λίλας Καραγιάννη. Το πρότζεκτ με τις κουρελούδες που μεταμορφώνονται σε τσάντες. Από τις οποίες έχω την τύχη (όπως είπαμε ο φίλος του δημιουργού έχει τα τυχερά του) να έχω μια στην κατοχή μου. …
Here's my super bag
Here’s my super bag
και άλλη μια που περιμένω πως και πως να περιέλθει στην κατοχή μου
the one that I desperately want
the one that I desperately want
Για να ξεφύγουμε τώρα από τα δικά μου και τις τσάντες που θέλω και τι άλλο θα μου χαρίσει η καλλιτέχνης κλπ, κοκ και ετσέτερα έρχομαι με γοργό ρυθμό στην συνέντευξη που μας δίνει η Λίλα σχετικά με το #thekourelouproject που τρέχει τώρα. Πάμε λοιπόν να μάθουμε αν οι κουρελούδες αφορούν αναβίωση του παρελθόντος, τους χίππιδες του μέλλοντος ή αν υπάρχει κάποιο άλλο κόνσεπτ σε αυτό το μεταμοντέρνο παραδοσιακό (κατά την ταπεινή μου γνώμη) πρότζεκτ:
Πως σου ήρθε η ιδέα με τις κουρελούδες;
«Πάντα μου άρεσαν οι κουρελούδες. Όταν ήμουν μικρή, πίσω απ´ το σπίτι μας, ζούσαν δυο υπέροχες  ηλικιωμένες αδελφές, δυο γιαγιάδες του χωριού -εκεί περνούσα πολλές απογευματινές μου ώρες. Μέσα σ’ ένα μεγάλο δωμάτιο είχαν έναν εξίσου μεγάλο αργαλειό όπου ύφαιναν κάτι μοναδικά υφαντά αλλά και κουρελούδες. Ήταν πολλές οι φορές που είχα βοηθήσει κι εγώ στη δημιουργία αυτών των έργων τέχνης. Η εποχή εκείνη μ’ έχει σημαδέψει. Αναπολώ εκείνα τα χρόνια ως ιδιαίτερα και αυθεντικά. Έχω ακόμα στην ζωή μου την μυρωδιά της βαθειάς ελληνικής παράδοσης, της αγνής κι αληθινής δημιουργίας. Πως θα μπορούσα να βάλω στη ζωή μου και πάλι λίγο από εκείνο το άρωμα Ελλάδας; Μπροστά μου ήταν έτοιμη η ιδέα της τσάντας κουρελού. Το #thekourelouproject». 
suitable for both women and men
suitable for both women and men

Κάθε τσάντα, ωστόσο, που φτιάχνεις είναι μοναδική. Καμιά δεν μοιάζει με την άλλη. Από που αντλείς έμπνευση;

«Κάθε τσάντα είναι μοναδική σε συνδυασμούς χρωμάτων αλλά και κατασκευής! Είναι όλες φτιαγμένες στο χέρι. Μπορεί να χρησιμοποιήσω χειροποίητα πον πον, χρυσή κλωστή, ασημένια, βελονάκι για το τελείωμα αλλά και για τις ενώσεις. Το σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιώ αποκλειστικά κουρελούδες και όχι άλλο υλικό για όλα τα μεγέθη τσάντας από τη μικρότερη ως τη μεγαλύτερη. Επίσης με ένα τρόπο αντλώ έμπνευση από τον κάθε άνθρωπο για τον οποίο προορίζεται. Είναι πραγματικά όμορφο να καθρεφτίζω την ενέργεια του εκάστοτε ανθρώπου σε ένα έργο τέχνης που δημιουργώ»

Θα κρατήσεις αυτό το πρότζεκτ και για την ερχόμενη σεζόν ή είναι κάτι που το περιορίζεις αυστηρά σε αυτό το καλοκαίρι;

«Θα κάνω σίγουρα όσα κομμάτια μου ζητηθούν. Απο εκεί και πέρα θα συνεχίσω να φτιάχνω όσο έχω έμπνευση γι’ αυτό το είδος. Έχω τόσες πολλές ιδέες που πλημμυρίζουν το μυαλό μου όμως, που σίγουρα κάτι άλλο θα προκύψει και θα με απορροφήσει».

Ποιά είναι η γενική ιδέα πίσω από τις δημιουργίες σου ως καλλιτέχνιδα; Τόσο στην ζωγραφική όσο και στα άλλα σου πρότζεκτ;

«Έχοντας ζήσει στην επαρχία, αλλά κυρίως ζώντας δίπλα στη μητέρα μου, που τη θυμάμαι όλη μου τη ζωή, να δημιουργεί πανέμορφα ελληνικά κεντήματα, αληθινά έργα τέχνης. Έχοντας παρακολουθήσει τη γιαγιά μου να φτιάχνει με το βελονάκι παραδοσιακές δαντέλες, κουβέρτες και πολλά άλλα, αλλά και παππού και πατέρα που λάτρευαν την ελληνική τέχνη και λογοτεχνία δημιουργήθηκε, πιστεύω, η κατάλληλη μαγιά ώστε να φτιάξω να εκτιμήσω και να μεταφέρω, με τον δικό μου τρόπο την αυθεντική ελληνική κουλτούρα και παράδοση στο παρόν και το μέλλον. Πιστεύω πως η ελληνική παράδοση αξίζει την ολόδική της θέση όχι μόνο στη διεθνή μόδα αλλά και σε ότι επιτάσει το μέλλον. Φτάνει να την μελετάς με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια» 
Lila Karagianni in the arms of her mother
Lila Karagianni in the arms of her mother

Που σε βρίσκουμε και κυρίως που μπορούμε να δούμε τις δημιουργίες σου;

«Μπορεί κάποιος να με βρει στο fb (lila karagianni) και στο ελληνικό μου γαλαξία στο instagram (ggalaxia – greek galaxia)»