IMG_1888

Κωλοπούντες, για να μην μας παρεξηγήσετε, κάνουν μόνο οι μικροσκοπικοί άνθρωποι. Και όταν τις κάνουν είναι πολύ πολύ περήφανοι.

Επίσης οι κωλοπούντες, να διευκρινίσουμε, είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα από τις κωλοτούμπες.

Στο Μίλωνα λοιπόν υπάρχουν δεκάδες μικροσκοπικοί άνθρωποι. Και όλοι τους επιδίδονται σε μεγάλες κωλοπούντες.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που παίζεται στις ομάδες εκγύμνασης παιδιών προσχολικής ηλικίας που λειτουργούν στο Μίλωνα Νέας Σμύρνης υπό την καθοδήγηση του γυμναστή Γιάννη Τζανανδρέα.

Περήφανα, χαρούμενα, ανεξάρτητα, αυτόνομα και αυτάρκη παιδιά. Παιδιά με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

IMG_1830

Έχουμε ξαναμιλήσει με τον Γιάννη. Νομίζω πέρσι τέτοιο καιρό. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τόσο καινοτόμο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ομάδες που απασχολούν τόσο μικρά παιδιά, τα βοηθούν στην κίνηση αλλά και στην ψυχολογία τους και εν τέλει τα διοχετεύουν… ή ίσως… σωστότερα… συμβουλεύουν τους γονείς τους για τις ατομικές αθλητικές δεξιότητες του κάθε παιδιού.

IMG_1841

Ομάδες που δουλεύονται σε έναν εξαιρετικό χώρο που, περισσότερο, θυμίζει βορειοευρωπαικό στούντιο προσχολικής ηλικίας παρά ένα γυμναστήριο ελληνικού συλλόγου.

1

Τι έχει αλλάξει από πέρσι εκτός του ότι τα παιδιά έχουν πολλαπλασιαστεί και ως εκ τούτου έχουν πολλαπλασιαστεί και τα τμήματα; Πολλά! Ο Γιάννης έχει βοηθό και πολύ περισσότερα να πει για το πρόγραμμα που ο ίδιος εμπνεύστηκε και ο ίδιος πραγματοποιεί.

«Τα παιδιά φέτος είναι πολύ περισσότερα και αυτό βέβαια με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Η αύξηση των παιδιών είναι και ο βασικός λόγος της παρουσίας της Ειρήνης (η βοηθός του Γιάννη) κοντά μου, αλλά όχι και ο μοναδικός. Με δυο προπονητές μπορεί να βελτιωθεί αισθητά και η ποιότητα της δουλειάς μας», μου λέει.

2

Απ’ ότι καταλαβαίνω η βασική φιλοσοφία του προγράμματος παραμένει η ίδια. Ο Γιάννης διδάσκει και διδάσκεται από τα παιδιά που είναι από 2,5 έως και 6 ετών. Όπως και τότε έτσι και τώρα μου εξηγεί ότι οι συγκινήσεις που παίρνει από τα παιδιά είναι πολλές και καθημερινές. Το ωραιότερο που μου είπε είναι το ακόλουθο:

«Ένα γεγονός που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν με ένα παιδάκι που ήρθε για πρώτη φορά στην αίθουσα και είπε στους γονείς του ότι τον χώρο τον γνωρίζει. Όταν το ρώτησα πως είναι αυτό δυνατόν αφού δεν έχει ξανάρθει, μου απάντησε: ναι, αλλά τον έχω φανταστεί πολλές φορές… Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιβεβαίωση  πως έστω, έστω σε κάποιο βαθμό καταφέρνω εδώ να αγγίξω την φαντασία και τον ψυχισμό των παιδιών»

5

Ο Γιάννης συνεχώς ενημερώνεται για τις νέες έρευνες σχετικά με τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Συνεχώς διαβάζει. Συνεχώς βλέπει περισσότερο απ’ το να κοιτάζει. Το ίδιο πλέον και η Ειρήνη. Συνεχώς μου θυμίζει τα πιο βασικά πράγματα για τα παιδιά. Πως στην ηλικία αυτή τα παιδιά αναπτύσσουν στο σύνολο την προσωπικότητά τους. Πως ο ψυχισμός των παιδιών συνδέεται απόλυτα με την κινητικότητα και αντίστροφα. Μου θυμίζει πως όλοι οι ενήλικες μπορούμε να διδαχθούμε από τα παιδιά αρκεί να μην είμαστε εγωιστές και να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με προσοχή και σεβασμό.

4

Και μετά είναι και η Ειρήνη, το νέο πρόσωπο στο πρόγραμμα.

«Με ευχαριστεί πολύ η συνύπαρξη με τα παιδιά. Όταν τα παρακολουθώ κάθε μέρα να βελτιώνονται, όπως το να πηδάνε ένα εμπόδιο, ή να κάνουν μια κωλοτούμπα που στην αρχή τους ήταν δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη, με κάνει και εμένα περήφανη»

3

Ξέρετε για ποιά κωλοτούμπα μιλάει η Ειρήνη, ε; Αυτή που λέγαμε στην αρχή. Την ακατόρθωτη κωλοπούντα.

Αυτή είναι η ιστορία όλη κι όλη. Μια χούφτα παιδιά. Ή μάλλον πολλές χούφτες παιδιά πλέον. Δυο προπονητές. Ένας εκ των δυο, ο Γιάννης. Το όραμά του. Ένας πρότυπος χώρος. Ο Μίλωνας. Εμείς. Εσείς. Και το μέλλον. Που δεν ανήκει σε κανέναν άλλο παρά μόνο στα παιδιά μας.

Ακολουθούν σημαντικές λεπτομέρειες

-Το κάθε γκρουπ αποτελείται, ανάλογα με την ηλικία , από 10 έως 15 παιδιά.

-Τα τμήματα λειτουργούν πλέον καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17.00 έως τις 20.00 και τα Σαββατοκύριακα το πρωί από τις 10.30 έως τις 13.30

-Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού για να επισκεφθείτε τον χώρο και να μιλήσετε με τον Γιάννη τηλεφωνήστε στην γραμματεία του Συλλόγου στο 210 9353700