Do they know it’s Christmas?

Η νέα εκδοχή είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του Έμπολα. Stop the Virus!

Tριάντα χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού, ο σερ Μπομπ Γκέλντοφ μάζεψε ξανά τους δημοφιλείς της εγγλέζικης ποπ-ροκ να τραγουδήσουν για καλό σκοπό. Και μαζεύτηκαν πολλοί: οι One Direction, ο Ed Sheeran, o Chris Martin των Coldplay, που τον αγαπώ, η Ellie Goulding – που τραγουδάει το Burn, για όσους δεν την ξέρετε – η Sinead O’ Connor (με μαλλιά), οι Bastille, η Rita Ora και βέβαια – ποιος δεν λείπει ποτέ από αυτά; – ο Bono!

Δείτε το βίντεο εδώ!

 

Ο Γκέλντοφ κατάφερε και την βρετανική πολιτεία να μην χρεώσει ΦΠΑ στις πωλήσεις αλλά και τα i-tunes να μην πάρουν ποσοστό… Και, ακολουθώντας τους κανόνες της νέας εποχής, φρόντισε να υπάρχει ιστοσελίδα, FB, twitter, google+ και, το καλύτερο όλων, η πρεμιέρα του κομματιού να γίνει στο βρετανικό X-Factor! Με κόστος 99p ανά download στα i-tunes, το κομμάτι συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίας μέσα στα πρώτα λεπτά της προβολής του βίντεο στις 17 Νοεμβρίου! Θα κυκλοφορήσει και cd για τους πιο… κλασικούς στην τιμή των 4 λιρών στις 8 Δεκεμβρίου.

Το Band Aid 30 δεν είναι η πρώτη επανεκτέλεση του διάσημου τραγουδιού του 1984. Εχουν κυκλοφορήσει κι άλλες εκδοχές πάντα με διάσημους συμμετέχοντες, αλλά μέχρι σήμερα καμία από αυτές δεν έφτασε την δημοτικότητα ή τα έσοδα της πρώτης.

Εμείς οι πιο μεγάλες, άλλωστε, από το πρώτο Band Aid τους γνωρίζαμε όλους: εκτός από τον Μπόνο (είπαμε δεν λείπει από αυτά!) ήταν ο Στινγκ, ο Μπόι Τζορτζ, oΤζορτζ Μάικλ, ο Φιλ Κόλινς, οι Duran Duran, οι Ultravox, Spandau Ballet, Style Council, μέχρι και οι Bananarama! Το βιντεάκι τότε ήταν τόσο πρωτόλειο που σήμερα σκέφτεσαι, βρε, λίγη πούδρα δεν τους έβαζαν που γυαλίζουν όλοι (εκτός από τον Μπόι Τζορτζ που είναι με άψογο μακιγιάζ); Άντε να σας το δείξω κι αυτό για να κάνετε και τη σύγκριση!

Το Band Aid έχει φανατικούς εχθρούς, όλα αυτά τα χρόνια: «τι νόημα έχει να τραγουδάνε όλοι αυτοί, δεν δίνουν καλύτερα λεφτά;» Και «σιγά μην αλλάξει τον κόσμο ένα σαχλοτράγουδο», άσε τα περί «αποικιοκρατικής θεώρησης του κόσμου, στερεοτύπων, δυτικών ενοχών κ.λπ».

Εντάξει, τα λόγια του τραγουδιού ήταν ανέκαθεν αφελή: Δεν έχει χιόνι στην Αφρική… Εμ, χελόου; Φυσικά δεν έχει χιόνι και δεν θα ήθελαν οι πτωχοί να πεθάνουν κι από το κρύο! Ξέρουν άραγε ότι είναι Χριστούγεννα; Όχι, οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι, άλλωστε! Ασε που, αν κρίνω από τους Ελληνες, καλύτερα που δεν ξέρουν ότι είναι Χριστούγεννα! Προτείνω να βγάλουνε ένα ίδιο υπέρ των δοκιμαζομένων Ελλήνων – save the Greeks – που κάθονται και κοιτάζουν με λαχτάρα τα στολισμένα μαγαζιά απ’ έξω σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα, χώρια την έλλειψη θέρμανσης – κάνε Παναγιά μου το θαύμα σου να μην χιονίσει!

bandaid

Εν τω μεταξύ, 1 λίρα κάνει το τραγούδι, πλάκα έχει, τόσες παπαριές κατεβάζουν οι πιτσιρικάδες, ε, ας πάει και κάτι υπέρ των δοκιμαζομένων! Πέντε χιλιάδες νεκροί από τον Ebola μέχρι σήμερα, μια θερμή ανταπόκριση του κοινού μπορεί και να συγκινήσει και να κινητοποιήσει και κανένα εκ των παραγόντων της εξουσίας, ώστε πέρα από τις καραντίνες στην χώρα τους να κάνουν και κάτι για αυτές της Δυτικής Αφρικής…